8

De Motketel, wat een prachtig gebied

Als je loopt, kom je op de mooiste plekjes. Ik loop het bruggetje over en kijk naar de enorme beukenbomen. De wortels van de beuk liggen niet diep, prachtig om te zien. De wortels eindigen in kraakhelder water en overal om me heen zie ik beekjes (sprengen). Het is hier stil, heel stil. Ik ben in ‘De Motketel’, de plek waar de ijsvogeltjes ook graag komen.De Motketel

Wat is er zo bijzonder aan de Motketel?

In de Top-100 van de Historische Geografie Nederland staat dit prachtige gebied op nummer 9. Dat komt door de vele sprengen en beken.

De Motketel NiersenDe Motketel is de plek waar het grondwater omhoog borrelt. Hier stroomt het ijskoude water de sprengen in, naar ons lager gelegen dorp Vaassen. Onder dit gebied bevindt zich een enorme waterbel. Als je hier een gat graaft, komt het grondwater vanzelf omhoog, zo’n gat heet een ‘sprengkop’ (zie foto). In ‘De Motketel’ zitten meer dan twintig sprengkoppen.

17 watermolens in Vaassen

Tussen 1600 en 1800 zagen de inwoners van Vaassen dit stromende water als een goudmijntje, een inkomen voor héél veel mensen. Met dat stromende water kon je watermolens laten draaien. Met watermolens werd het water gebruikt om te malen, pletten, snijden, hameren en om te wassen.

In de achttiende eeuw werden zeventien watermolens aangedreven door het water uit de sprengkoppen van de Motketel. Papierfabrieken en wasserijen schoten als paddenstoelen uit de grond, tot op de dag van vandaag werken er hier in Vaassen nog veel mensen in wasserijen.

 

De Motketel NiersenVeel watermolens zijn inmiddels verdwenen, maar de Cannenburgher molen bij kasteel de Cannenburgh is er nog steeds. In 2009 is de watermolen gerestaureerd, zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen.

Wandelroute Rollekoot (6 km)

Wandelroute Rollekoot Motketel

Hoe vind ik de route?

De wandelroute heet ‘Rollekoot’. Je rijdt bij ons pension vandaan naar de Wildweg, als je de Wildweg uitrijdt kom je op de Gortelseweg. Daar, aan de overkant, is een parkeerplaats (zie kaartje hierboven).
De wandelroute wordt aangegeven met rode paaltjes.

Leuk om te wetenWandelroute Vaassen

Onderweg kom je deze paaltjes tegen, die kan je aan het handvat omhoog trekken.

In de paaltjes staat informatie over de omgeving waar je op dat moment bent. Wij staan op dit moment voor een grafheuvel, erg leuk om te weten.

Aanbieding: Midweek wandelen € 97,50 p.p.

Inclusief ontbijt en lunchpakket.

Wandelroute Vaassen

 

 

De Motketel Niersen

Als je nog ergens vragen over hebt kan je me altijd bellen of mailen. Telefoonnummer: 0578-577010 | E-mail: info@viaquidam.nl

Hartelijke groet, Elly Polman.

8 reacties

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.