Het hutje van koningin Wilhelmina Geplaatst op 6 juli 2014

13

Waar staat het schilderhutje?

“Weet jij het hutje van koningin Wilhelmina te vinden, waar ze vroeger altijd schilderde?”, vraag ik aan Henk, mijn vroegere buurman. Iedereen weet wel ongeveer waar het is, maar niemand weet het precies. Het Kroondomein is ontzettend groot, het valt niet mee om die plek te vinden.

 

Koningin Wilhelmina hield van de natuur

Koningin Wilhelmina (1880-1962) heeft ontzettend veel  schilderijen en tekeningen gemaakt. Wilhelmina hield van de natuur en was regelmatig te vinden in het Kroondomein. Ze fietste ook graag. Het hutje van WilhelminaHaar dochter Prinses Juliana en de lijfwachten kwamen ook regelmatig in het hutje van koningin Wilhelmina.

Het hutje staat er nog steeds. Maar waar?

Henk gaat elke week een eind fietsen en gaat op zoek naar deze bijzonder plek. Hij is, net als ik, een geboren en getogen Vaassenaar, hij kent de omgeving hier heel goed, maar ook voor hem valt het niet mee om deze plek te vinden.

 

Kijk, daar staat het hutje

Dat de plek moeilijk te vinden is kan je zien aan de foto hieronder, het hutje van koningin Wilhelmina staat tegenover onze fietsen, je moet goed opletten want anders fiets je er zo voorbij…Het hutje van Koningin Wilhelmina

Henk legt mij uit waar het precies is. Afgelopen donderdag ben ik er, samen met mijn vriendin Paulien (in Vaassen bekend als de dochter van de fietsenmaker), naar toe gefietst.

Het is zeker de moeite waard, dit hutje staat absoluut op één van de mooiste plekjes van de Veluwe, uitzicht op een licht glooiend landschap en dicht bij  het zogenaamde ‘hoogste punt’.

 

Stilte, rust en natuur

Het is hier stil, héél stil. Ik kan me voorstellen dat koningin Wilhelmina het heerlijk vond om hier te gaan zitten tekenen of schilderen. In dit hele gebied, tussen Paleis het Loo, Elspeet en Vaassen, is autoverkeer verboden. Heerlijk, geen geluid van voorbijrazende auto’s of scooters, hier geniet je nog puur van de natuur.

Daar zit ik dan, in het hutje van koningin Wilhelmina

Zelf ga ik ook even in het hutje van koningin Wilhelmina zitten, Hare Majesteit zat hier in haar jonge jaren landschappen te schilderen. Wilhelmina’s hut is afgedekt met hei die is bevestigd aan de spanten. Grappig, dat ik hier nu zit op de plek waar koningin Wilhelmina vroeger zat te schilderen. De hut van koningin WilhelminaIets verderop, op loopafstand, vind je het kunstwerk “De Kathedraal” dat koningin Beatrix aan Kroondomein Het Loo schonk.  Wil jij ook naar deze plek?

Wandelroute 7 kilometer 

Voor iedereen die komt overnachten in onze Bed & Breakfast of in mijn groepsaccommodatie, heb ik een speciale wandelroute gemaakt. De wandelroute komt langs het schilderhutje van Wilhelmina én langs het kunstwerk “De Kathedraal”.

Er is ook een fietsroute die langs het hutje van Wilhelmina komt. Kom bij ons overnachten en leer meer over het leven van de Oranjes.

Aanbieding:

Midweek wandelen of fietsten € 97,50 p.p.

Inclusief ontbijt en lunchpakket.Vergaderen in een klooster

Foto: Anne-marie Fotografie.

Aanbiedingen en Arrangementen

Groepsvakantiehuis 20 personen, Veluwe

Elke zondag verschijnt er een nieuw blog op mijn site.
Tot volgende week!

Hartelijke groet, Elly.

13 reacties

 • Joop Schoutsen 6 juli 2014 at 12:12

  De fietsenmaker? die heb ik ontmoet geloof ik! Misschien een leuk idee om met Robert daar een paar schilderijen te maken. kan ik daar komen met de auto?

  Beantwoorden

  • Elly Polman 6 juli 2014 at 12:20

   Nee, in dat hele gebied is autoverkeer verboden. Je kunt er alleen met de fiets of te voet komen. Rolstoel is denk ik ook lastig daar. Anders was het inderdaad wel leuk om daar met Robert te gaan zitten.

   Beantwoorden

 • Wiersma 25 juni 2016 at 17:41

  Wij zijn op 23 juni 2016 ook bij het hutje geweest. Heel bijzonder dat het nog zo goed intact is. Tussen de kathedraal en het hutje zagen wij op een uitzichtpunt een steen met niet goed leesbaar opschrift. Wij hebben het volgende gelezen: in dankbare herinnering aan Jacob Hulster der koning Jkr Mr Haersma de With 1892 – 1900.
  De tekst kan ook iets anders zijn, maar dit hebben wij er van gemaakt.

  Weet u hier meer van? Dan willen wij dat graag van u weten!!!

  Beantwoorden

 • Cissy 25 juni 2016 at 20:32

  Hoi Elly,

  Weet je misschien of je er met paarden mag komen? Lijkt me geweldig om daar naartoe te gaan! 7 kilometer is prima te doen zowel lopend als te paard 🙂

  Groetjes Cissy (beter bekend als die van de makelaar :))

  Beantwoorden

 • Elly Polman 26 juni 2016 at 10:32

  Haha, ook wel bekend als die leuke buurvrouw 😉 Volgens mij mag je alleen op de ruiterpaden met je paard. Voor zover ik weet zijn daar geen ruiterpaden.

  Groetjes, Elly.

  Beantwoorden

 • Gerrit 17 oktober 2016 at 19:42

  Beste Elly,
  Wij hebben in Staverden zelf een mooi plekje van ons zelf . je zult mogelijk begrijpen dat we dan niet bij jullie op bed en breakfest komen. ik vernam ook van het hutje van Wilhemina en wij zouden dit ook willen bezichtigen. is het mogelijk dat ik via de mail een route van je krijg om er te komen?

  bij voorbaat onze hartelijke dank.

  met vriendelijke groet G. Kok

  Beantwoorden

  • Elly Polman 18 oktober 2016 at 09:08

   Beste G. Kok,

   Op dit moment kunt u niet naar het hutje van Wilhelmina. Het Kroondomein is gesloten van 15 september tot tweede kerstdag. Het hutje staat midden in het Kroondomein. Ik leg dat hier altijd even uit met een kaart, anders is het lastig te vinden.

   Hartelijke groet,
   Elly Polman.

   Beantwoorden

 • Joke 5 juli 2017 at 12:02

  Hallo Elly,ik heb chalet in Epe maar zou ook graag willen weten waar dat huisje staat.

  Vriendelijke groet Joke

  Beantwoorden

  • Elly Polman 6 juli 2017 at 21:03

   Dag Joke,
   Ik heb je een mailtje gestuurd. Groet, Elly.

   Beantwoorden

   • Wilco 19 juli 2017 at 16:44

    Dag Elly,

    ik heb vandaag 1,5u gezocht maar het wWilhemina’s hutje niet kunnen vinden.
    Heb jij misschien een beschrijving of aanduiding op de kaart voor mij ?
    Via google maps kom ik op een lokatie in een groot afgesloten perceel waar alle wegen een aantal jaren geleden zijn dicht gemaakt. Op die lokatie is niets meer te vinden van een hutje, wel resten, maar daar staan dennebomen, geen loofbomen dus dat klopt niet.

    Hoor graag van je.

    Groet, Wilco

    Beantwoorden

 • Alwin Müller 17 oktober 2018 at 16:16

  De tekst van de gedenksteen luidt:
  IN DANKBARE
  HERINNERING
  AAN
  DEN JACHTMEESTER
  DER KONING
  JHR MR VAN
  HAERSMA DE WITT
  1892 – 1900

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.