0

Werken vanuit passie.

Interview Elly PolmanElly Polman is zelfstandig onderneemster en eigenaresse van “Gasthuis Pension Via Quidam” te Vaassen.

Wanneer ik op een koude doordeweekse wintermiddag in februari aanbel, zie ik door de ramen van ‘Gasthuis Pension Via Quidam’ te Vaassen, Elly Polman bedden verschonend, een kamer in orde brengen. Gastvrij en enthousiast als zij is, leid ze mij naar de ruime ontbijtkamer van het Gasthuis. Een verse warme kop koffie wordt mij aangeboden en ze vraagt nog een kleine 5 minuten te wachten. “Ben nog even druk hoor!” roept ze lachend. De laatst verhuurde kamer is bijna klaar voor een wachtende gast. “De gast en klant is Koning en gaat altijd voor!”

Zelfs buiten het vakantieseizoen en weekenden zijn er altijd en veel overnachtingen. Vanuit de ontbijtkamer kijk je door de grote glazen tuindeuren het terras op. Ook hier is Elly’s gastvrijheid duidelijk zichtbaar. Koolmezen, een roodborstje en andere kleine vogels doen zich te goed aan vetbollen en wat ontbijtkruimels van het ochtendbuffet. ‘Zo nu en dan komen er zelfs eekhoorns ontbijten’ verteld Elly.

Er straalt van het Gasthuis een karakteristieke rust uit. In dit monumentale pand is duidelijk de vorige bestemming qua uiterlijk en sfeer bewaard gebleven:  “Het voormalig Rooms Katholieke ‘Theresiahuis’. Pastoor J.M.H. Hagen (1907-1937) heeft het pand in 1929 laten bouwen. Elly en haar voormalige compagnon Jenny hebben het hele pand gemoderniseerd met een voortdurende zorg om alle charme van vroeger te bewaren. De cirkel lijkt hier toch ook een beetje mee rond te zijn. Elly’s opa heeft in 1929 mee gebouwd aan het Zusterhuis”, verteld zij.

Hoe wordt je Pensionhoudster?

Elly: “Simpel gezegd, wat je leuk vindt moet je gewoon doen. Maar dan wel goed! Je kunt wel een goed, leuk idee en een droom hebben, maar dan moet je wel je stoel uitkomen en er werk van maken! En dat is minder simpel. De ideeën zijn ontstaan toen ik samen met mijn voormalige compagnon Jenny een glas wijn aan het drinken was en wij tot de conclusie kwamen dat we eigenlijk wel ander werk wilden gaan doen. De kinderen werden groter en ook de jongsten zouden binnenkort hele dagen naar school gaan. Jenny werkte als bejaardenverzorgster in Vaassen en ik werkte één dag in de week als winkelmedewerkster in een kiosk / sigarenwinkel in Apeldoorn. Ooit hadden we samen een vakantiebaantje in een hotel in Epe. Daar hebben we veel lol gehad. Vanuit dat plezier kwamen we op het idee om een Bed & Breakfast in Vaassen te beginnen. Er was in Vaassen geen enkele hotelaccommodatie.  Gat in de markt!… dat gaan we doen!

Hoe doe je dat dan?

Wij zijn begonnen bij de Kamer van Koophandel. Daar helpen ze je graag als startend ondernemer. Vervolgens hebben we een ondernemersplan gemaakt. Zelf onderzoek gedaan op het industrieterrein in Vaassen of er wel behoefte was aan een overnachtingsmogelijkheid in Vaassen. Iedereen was erg enthousiast over onze plannen. Dan wordt het serieus.

Pand kopen om een Bed & Breakfast in te beginnen, groot genoeg zodat we er ook nog met twee gezinnen in konden wonen. Dat lukte, maar we moesten er natuurlijk nog wel heel veel aan verbouwen en onze eigen woningen nog verkopen. Gelukkig was dat in die tijd geen probleem. Wij konden ‘Via Via’ het voormalig Zusterhuis kopen van de Martinuskerk in Vaassen. Van hieruit is ook de naam Via Quidam ontstaan. Quidam staat in het Latijn voor: ‘Een bijzonder iemand’ en Via voor: ‘volgens’ of  ‘de weg naar’. Het staat voor mij ook voor:  “Je kop boven het maaiveld uit durven steken, ergens echt voor durven gaan. En dat pad volg ik nog steeds!

Van september 2002 tot eind mei 2003 hebben we met vrienden en familie heel hard gewerkt om het voormalige zusterhuis om te toveren in een Bed and Breakfast accommodatie. 30 mei 2003 was het dan eindelijk zover; de opening. Vanaf die dag ben ik pensionhoudster.

Door wie of wat heb jij je laten inspireren om te kunnen ondernemen?

“Ik heb geen helden of zoals men dat noemt grote voorbeelden. Maar als ik er goed over nadenk, heb ik op het gebied van “hart voor de zaak hebben” veel geleerd en gezien van één van mijn werkgevers lang geleden. Hij was net als ik een praktisch mens. Ik leer met name door naar anderen te kijken en het zelf te ervaren. Hij had een bakkerij met meerdere filialen. Samen met een collega runde ik één van die filialen fulltime. Die werkgever was een bakker in hart en nieren en hij had een passie voor brood en was open en eerlijk naar zijn klanten en personeel. Hij kon echt woest worden als iemand zijn zelf gebakken brood onder de snelbinders van de fiets bond. Dan had je werkelijk geen respect voor zijn goede product. Zo ging je niet om met zijn brood. Van hem heb ik gezien hoe je je mannetje moet staan en je niet vergeten moet ook goed voor jezelf te zorgen, door ook recht voor de raap te durven zijn op z’n tijd. Zo hangen er in mijn pension geen bordjes of briefjes met huisregels, van wat wel en niet mag. Daar ben ik op een eerlijke, open en vriendelijke manier duidelijk over en vertel dat mijn gasten bij aankomst. Ik heb die waardering daarover ook teruggekregen van mijn gasten. Ik maak het mijn gasten heel er graag naar het zin maar ben niet het bemoederende zorgzame type, wel een mensen mens. De gast moet zich welkom voelen en niet overal in het pension geconfronteerd worden met lijstjes wat niet is toegestaan”.

Dat je hart voor jouw zaak heb is echt duidelijk, maar van waar uit heb je de inspiratie gevonden om zelf te ondernemen?

Eigenlijk werd het ook een noodzaak me te inspireren om te kunnen ondernemen. Ik kwam in een situatie waardoor ik wel “moest” ondernemen. Toen Jenny en ik begonnen was het allemaal wel spannend, maar eigenlijk was het gewoon één grote verbouwing. Mijn ouders waren thuis heel vaak aan het verbouwen dus dat was niks nieuws voor mij. We waren nu met 2 gezinnen. Onze mannen allebei een vast inkomen, zij zorgden voor brood op de plank en wij voor de krenten in de pap. Als destijds de kamers niet verhuurd werden was er niet echt iets aan de hand. 5 jaar lang hebben we op die manier veel lol gehad in onze Bed & Breakfast. En.. Elk jaar werd het drukker en drukker..

En dan?..

Dan komt Jenny door privéomstandigheden voor een moeilijke keuze te staan: stoppen met de B&B of doorgaan. Na veel wikken en wegen besluit ze om voor meer zekerheid van een vaste baan in de zorg te kiezen. Het was haar keuze, ik kon haar wel begrijpen. Maar daarmee kwam ik ook voor de keuze te staan: stoppen of alleen zeven dagen in de week doorgaan. Ik besloot om door te gaan, ondernemen is risico durven nemen! Via Quidam dat we met ontzettend veel lol, plezier en veel inzet op hadden gebouwd wilde ik niet kwijt! Dat was in september 2008. Het wordt totaal anders. Ik “moet”  opeens omzet draaien want ik moet Jenny uitkopen. Vanaf dat moment ben ik voor het eerst echt ondernemer.  Ik ga adverteren, nu niet alleen als Bed & Breakfast maar ook als groepsaccommodatie. Personeel aannemen is financieel geen optie en dus komt mijn moeder me elke maandag helpen om de bedden af te halen. Ook mijn zusje helpt als ik een keer weg ben. Dat was super!

We stonden aan de vooravond van wat nu de crisis heet. De banken zijn opeens niet meer zo enthousiast met leningen verstrekken. Jenny wil verhuizen en wij willen wel heel graag haar appartement erbij kopen. Doordat ik met name veel meer ben gaan adverteren voor groepen (familieweekend enz.) wordt het steeds drukker. In korte tijd zitten alle weekenden vol. Met als gevolg dat de omzetcijfers flink stijgen. Dat horen de banken graag. Ik maak opnieuw een ondernemersplan en in 2011 kunnen we het appartement van Jenny er ook bij kopen. Dat betekent dan ook weer verbouwen. We maken daar 4 luxere kamers en een vergaderruimte. Als ik meer kamers heb kan ik ook personeel aannemen. Gelukkig is mijn vader inmiddels met pensioen. Hij was altijd hoofd van de technische dienst bij Apenheul. Hij heeft het grootste deel van de verbouwing gedaan. Nu in 2013 hebben we een Bed & Breakfast met tien kamers, een groepsaccommodatie voor 12-20 personen en een vergaderlocatie. Gelukkig hoef ik dit niet meer allemaal alleen te doen. Erg fijn want ik heb ontdekt dat ik naast een ‘mensen mens’ zijn nog iets erg leuk vind om te doen: Ondernemen en ik vertel je dat is opzicht al inspirerend genoeg!

Interview Elly PolmanEen mensen mens, wat bedoel je dan?

“Een warme persoonlijkheid,  energie halen uit ontmoetingen met nieuwe mensen,  genieten van de verhalen die mensen vertellen, oprecht geïnteresseerd zijn en vooral bij al die verschillende mensen gewoon jezelf kunnen zijn. Ik ben zeer geïnteresseerd in verhalen die mensen te vertellen hebben. Je moest eens weten wat voor een verschillende mensen ik hier zoal overnachten en ontbijten. Zo was er hier eens een concertvioliste. Het continue moeten presteren op dat niveau gaf haar zoveel druk. Desondanks is muziek haar passie en mede daardoor kan zij met ontzettend veel plezier haar talent benutten en presteren. Ik leer zoveel van al die verschillende mensen. Ik ben op een positieve manier nieuwsgierig, ik durf te vragen en luister oprecht. Onecht zijn helpt mij niet, ik hou van spontaniteit en eenvoud. Hou het simpel , dat is lekker makkelijk. Ook vraag ik mijn gasten wat ik zoal verbeteren kan in mijn bedrijf zodat gasten het nog beter naar hun zin hebben en het toch laagdrempelig blijft. Sfeer is zo belangrijk en dat is wat ik de mensen gun! Daarnaast gun ik mijn gasten het vertrouwen.

Een Bed & Breakfast heeft geen 24uurs service als het gaat om eten en drinken. Mijn gasten schenk ik geen drankjes na het ontbijt. Wat ik ze wel schenk is het vertrouwen dat wanneer zij ’s avonds iets te drinken pakken uit de koelkast dat zij dat zelf even afvinken op hun kaart. Tot nu ben ik daar niet in teleurgesteld. Het geeft me ook de ruimte tijd voor mijzelf te ervaren. Ik ben zakelijk, maar op een zeer hartelijke manier.

Wie zijn voor jou de belangrijke mensen om ‘jouw ding’ te kunnen doen?

Mijn man Willem is enorm belangrijk. Hij heeft zijn eigen betaalde baan waar hij erg druk mee is. Dat is prettig want dan gaan de gesprekken niet alleen over Gasthuis Pension Via Quidam. Hij zet mij aan het denken door mee te denken en vragen te stellen zoals: “Moet jij zakelijk gezien eigenlijk ook niet op Twitter?” Dan vind ik dat eerst eigenlijk niet zo nodig. Een week later ga ik toch maar eens kijken hoe Twitter werkt. Inmiddels Twitter ik elke dag. Hartstikke leuk en nuttig die socialmedia. Heb hier al de nodige nieuwe gasten door kunnen ontvangen. Dat geldt ook voor mijn facebookpagina. Het werkt als een positieve mond tot mond reclame en dat werkt nog steeds het beste. Laat de positieve ervaringen van mijn gasten zich maar rond praten, betere reclame is er niet. Vorige week zei Willem dat je toch wel heel veel leuke dingen kunt doen met een QR-code. En dan bedenken we samen of we daar ook wat mee kunnen voor Via Quidam.  Dit zijn maar een paar kleine voorbeelden. Als ik er een avond niet ben, neemt hij met alle plezier mijn werk over. Dat is heerlijk, anders zou ik ‘s avonds nooit weg kunnen en eigen vrije tijd kunnen beleven. Daarnaast helpen de kinderen op een indirecte manier in het bedrijf door thuis goed hun steentje bij te dragen. En natuurlijk niet te vergeten mijn ouders en zus zoals ik al verteld heb. Toch bedenk ik me dat ik mij enorm laten inspireren door enthousiaste ondernemende jonge mensen, die doelgericht hun passie laten leven. In hen herken ik mijzelf, zij houden mij scherp. Met name de lol van je werk inzien. Ik zou overwegen te stoppen als ik het plezier zou gaan verliezen. Zeer waarschijnlijk ga ik dus nog heel lang door!”

Op welke wijze zou jij anderen willen inspireren?

Zoals ik al zei: “Eigenlijk is het heel simpel. Het lijkt moeilijk om een onderneming te starten maar als je jouw ding gevonden hebt, dat wat je echt leuk vindt, ga er dan voor! Je moet ‘het’ gewoon doen!

Stel dat iemand dit interview leest en die persoon overweegt al een geruime tijd om bijvoorbeeld een broodjeszaak, kapsalon, kledingwinkel of een Bed and Breakfast te beginnen. Dan kun je twee dingen doen:

  1. Continu er alleen maar aan denken, wikken wegen, de voor en tegens afwegen tot je een ons weegt en vervolgens … gebeurt er niks. Het komt je niet aan waaien.
  2. Je bent geïnspireerd geraakt door dit interview, je neemt contact op met een ondernemerscoach, de Kamer van Koophandel of een ervaren ondernemer voor advies, dan ben je in ieder geval in beweging gekomen. Houdt het ook simpel, maar wel goed! Laat je goed informeren. Schrijf een goed ondernemersplan. Vergeet nooit dat je Het Ondernemen en de dingen die daar voor nodig zijn goed moet doen! Maak het jouw ding! Als je gemakzuchtig bent, kun je er beter niet aan beginnen. Als je het echt wilt, ga het dan doen!

Een Bed & Breakfast runnen, iets voor jou? Meer hierover in Elly’s blog.

Klik hier voor informatie of contact met Elly Polman.

Dit interview is gemaakt door:
Interview Elly PolmanChris Rodermond.

Chris heeft als onderdeel van zijn begeleiding  mensen geïnterviewd over hun passie. Zijn talent om te luisteren, zijn nieuwsgierigheid en zijn vermogen om te ‘zien’ wat er wel is maar (nog) niet benoemd wordt, maken de passie-interviews die hij uitschrijft heel waardevol voor je verdere ontwikkeling.

Wil jij werken vanuit passie? Neem dan vrijblijvend contact op met Chris voor informatie en de mogelijkheden via het contactformulier onder vermelding van: Werkt met Passie interview.

Website: www.chroei.nl

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.