Via Quidam, wat betekent dat? Geplaatst op 28 september 2014

9

Via Quidam, onze bedrijfsnaam.Via Quidam

Toen wij hier elf jaar geleden in Vaassen een Bed & Breakfast begonnen, waren we ontzettend druk. Naast een grote verbouwing moesten er ook andere dingen geregeld worden, zoals een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Op zich geen probleem, alleen onder welke naam moesten wij ons dan inschrijven, wat wordt onze bedrijfsnaam?

Via Via

We zouden ons in kunnen laten schrijven als  ‘Het Theresiahuis’, zoals dit voormalige zusterhuis heette. Echt enthousiast over die naam waren we niet, het klonk te zwaar. Kerkzicht klonk te oubollig en een combinatie van onze achternamen of de namen van onze kinderen werd het ook niet. Maar wat dan wel? De buurt heet ‘Oosterhof’, aan de overkant staat een prachtige kerk, ‘kerkhof’ riep mijn zoon van zes enthousiast.

Tijdens het schilderen en behang afkrabben bedachten we de naam ‘Via Via’. Zonder onze connecties was het realiseren van deze Bed & Breakfast onmogelijk geweest. Alles wat we in die tijd deden ging Via Via. Ook waren we er van overtuigd dat onze toekomstige gasten ons ‘Via Via’ zouden kunnen vinden.

Helaas, de naam Via Via bestond al. Het was de naam van een advertentiekrantje, ik heb net even gegoogeld, het krantje bestaat niet meer. Via Via kon dus niet, we moesten een andere bedrijfsnaam verzinnen.

Via Quidam

Een andere naam, maar welke?
Nog niet zo lang geleden had ik een prachtige serie van de VPRO op tv  gezien, de serie heette Quidam Quidam, Leven en dood van Quidam Quidam. Quidam betekende ‘bijzonder persoon’, de serie speelt zich af in het jaar 2020. Ik vroeg me af hoe het met onze B&B zou gaan in 2020. Opeens wist ik het, als Via Via niet kan, dan wordt het Via Quidam (via bijzondere personen).

Het woord Quidam komt van oorsprong uit het Latijns, dat past helemaal bij de katholieke achtergrond van dit pand. Iedereen was erg enthousiast over deze naam, een paar dagen later hebben we ons ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam: Gasthuis Pension Via Quidam.Via Quidam

‘Quidam’ is gewoon een Nederlands woord, het woord komt voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en in de spellingwoordenlijst van OpenTaal. Leuk om te weten voor iedereen die wel eens Wordfeud speelt, het woord Quidam levert vast veel punten op.

Elke zondag verschijnt er een nieuw blog op mijn site. Tot volgende week.
Hartelijke groet, Elly Polman.

9 reacties

 • Nico den Heijer 21 mei 2020 at 22:54

  En nu is het 2020 (Hemelvaartdag 21 mei) en we zitten midden in de Coronacrisis. In een paar maanden tijd is onze hele samenleving flink veranderd door alle maatregelen om het virus in te dammen. Dat betekent aanpassen voor iedereen, en helaas nu geen ontbijt bij het arrangement.
  Geeft niet, regelen we zelf wel. Het zijn bijzondere tijden, ook voor bijzondere mensen en we zijn allang blij dat de regels stapsgewijs wat versoepeld worden.
  We werden zeer hartelijk ontvangen door Elly en we gaan hier een paar dagen heerlijk genieten met deze bijzonder sfeervolle locatie als basis. We hebben vanavond buiten in de tuin gegeten (take away food) en genoten van het gezelschap van de kippen.

  Beantwoorden

 • Marie-José en Ton Briaire 13 september 2016 at 17:06

  Beste Elly, Hartelijk dank voor je gastvrijheid. Wat in jouw levensbeschrijving staat geschreven klopt helemaal. Blijf dat zo volhouden! Veel geluk samen met je gezin en familie.

  Beantwoorden

 • Theo 30 november 2015 at 21:30

  Bedankt voor de gastvrije ontvangst tijdens het open huis.
  Het is een prachtige B&B.
  Voor mij was het leuk om de plek terug te zien waar ik lang geleden misdienaar was.

  Veel succes!

  Theo (cannenburgh suppoost)

  Beantwoorden

 • Theo I 30 november 2015 at 21:28

  Bedankt voor de gastvrije ontvangst tijdens het open huis.
  Het is een prachtige B&B, en voor mij was het leuk om
  de plek terug te zien waar ik lang geleden misdienaar was.

  Veel succes

  Theo (cannenburgh suppoost)

  Beantwoorden

 • Rona en Hans 2 augustus 2015 at 19:53

  Elly, wij hebben enorm genoten van alles wat jullie B&B biedt. Van ontvangst, via kamer naar de tuin, van de vuurkorf, via kamer naar ontbijt. Niet alleen via Quidam maar ook via Via Quidam heb je hier een heerlijke tijd!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.