0

Restaurant De Leest, bij ons in Vaassen, krijgt derde Michelinster.

Het is maandagmorgen, alle wasmachines draaien en ik ben bijna klaar met het dweilen van de granieten vloer in de lange gang van onze Bed & Breakfast als de telefoon gaat. Ik druk op het groene knopje van de telefoon en reserveer een kamer voor twee personen, voor volgende week dinsdag.

Net als ik weer verder wil gaan met dweilen gaat te telefoon weer. Dit keer niet iemand die wil reserveren. Ik spreek met de redactie van de NOS, ze vraagt of ik het al extra druk heb met reserveringen. Omdat ik geen idee heb waarom ze dit vraagt, zeg ik: “Nou nee, niet extra druk, hoezo?”.

Restaurant de Leest Vaassen

De mevrouw van de NOS brengt me op de hoogte van het nieuws dat restaurant De Leest net de derde Michelinster heeft gekregen, bedankt me voor de informatie en hangt weer op. Ik ga natuurlijk meteen zoeken op Google en zie dat het precies 19 minuten geleden bekend is geworden. Wat een topprestatie!

Ik heb de laatste tijd vaak aan mijn gasten, die bij De Leest hebben gegeten, gevraagd of ze dachten dat restaurant De Leest een derde Michelinster zou krijgen. De reacties waren verschillend, soms zeiden mensen volmondig “ja, absoluut” en van anderen heb ik geleerd dat een derde Michelinster toch wel iets heel bijzonders is, die krijg je niet zomaar en aan het eind zeiden ze dan toch wat ik zo graag wilde horen: “Maar, ze maken zeker een grote kans”.

Wat een nieuws, restaurant De Leest heeft de derde Michelinster!

Kim Veldman en Jacob Jan BoermaToen wij hier in Vaassen de opening hadden van onze Bed & Breakfast in 2003 waren Kim Veldman en Jacob Jan Boerma net begonnen met restaurant De Leest.  Al heel snel, na een half jaar, kwam de eerste Michelinster.

Steeds meer mensen kwamen bij ons overnachten om bij De Leest te gaan eten. Na de eerste Michelinster kwam er een grote verbouwing bij De Leest, de hele keuken werd verbouwd.

De gasten vertelden mij dat de kans wel eens groot zou kunnen zijn dat ze in de nieuwe Michelingids bekroond zouden worden met twee sterren. En ondanks de verbouwing kregen ze in november 2006 de tweede Michelinster.

 

 

Het is maandag 25 november 2013 en restaurant De Leest heeft de derde ster!

Ik wil net naar het dorp gaan om nog even wat spullen te halen voor het ontbijt van dinsdag als de voordeurbel gaat, het is een journalist van radio 1, hij vraagt me of er hier wel eens mensen komen overnachten die bij restaurant De Leest gaan eten. Ja, heel vaak antwoord ik en ik laat hem onze luxe kamers zien waar de gasten van restaurant De Leest vaak slapen.

Hij begint me vragen te stellen over wat voor ’n mensen dat zijn die bij restaurant De Leest gaan eten, ik vertel hem dat het heel veel verschillende mensen zijn.

Sommige mensen sparen ervoor om één keer per jaar lekker uit eten te gaan. Anderen gaan naar De Leest als ze iets te vieren hebben of omdat ze zelf werken in een restaurant als kok. Weer andere gasten die hier regelmatig komen overnachten zijn echte wijnkenners, die gaan voor de combinatie van lekker eten onder het genot van een heerlijk glas wijn. Als er iemand veel van wijnen weet dan is dat Kim van De Leest, heb ik me laten vertellen.

De journalist is erg enthousiast over de kamers die wij hier hebben, ik vertel hem dat de nonnen hier vroeger hebben gewoond en dat het nu een rijksmonument is. Hij heeft nog even de tijd, hij moet om 16:30 uur bij restaurant De Leest zijn voor een live interview met de ouders van Kim, Kim en Jacob Jan zelf zijn nog niet in Vaassen.
Zijn volgende vraag is of ik zelf wel eens bij restaurant De Leest gegeten heb, het antwoord is “ja!”

Eten Restaurant de Leest

Ikzelf ben niet iemand die vaak in met sterren bekroonde restaurants gaat eten, maar als je steeds mensen spreekt, waarvan de één nog enthousiaster is dan de ander, word je toch wel nieuwsgierig en daarom heb ik op een dag gewoon een tafel voor twee gereserveerd. Wat een geweldige avond uit!

We hebben ons laten verrassen door de kok en het leek ons een goed plan om het wijnarrangement, waar iedereen altijd zo enthousiast over is, ook maar eens te proberen. Wat een feest!
Het ene gerecht is nog mooier opgemaakt dan het andere, een hele show komt aan je neus voorbij. Voor het eerst in mijn leven heb ik duif gegeten, nooit geweten dat dat zo lekker kon zijn. Ik moet er nog vaak aan denken als ik hier een duif op de dakrand zie zitten.

De journalist kijkt op zijn horloge, hij moet gaan. Hij gaat eerst naar restaurant De Leest om met de ouders van Kim te praten en om 17:15 uur heeft hij afgesproken met de groenteboer hier om de hoek, Bouwmeester Buitengewoon Vers, en als hij nog tijd over houdt komt hij nogmaals bij onze Bed & Breakfast.

Marcel Bouwmeester Vaassen

Om half vijf, de radio op radio 1, hoor ik de verslaggever vragen stellen aan de ouders van Kim, erg leuk om te horen. Om 17:15 uur is Marcel Bouwmeester (de groenteboer hier in het dorp) live op radio 1.

Hij vertelt enthousiast over zijn winkel en dat het voor een dorp als Vaassen erg fijn is om hier een driesterrenrestaurant te hebben. Daardoor hebben wij toch weer extra klanten. Een klant in de winkel bij Marcel komt ook nog aan het woord, hij verteld dat hij al twee keer bij restaurant De Leest heeft gegeten.

Ons hele dorp leeft mee met de sterren van restaurant De Leest.
Kijk maar, dit is Vaassen, helemaal vol van de drie sterren…

 

 

Mevr. Schwankhaus VaassenGeld besparen en lekker eten.

De journalist van radio 1 komt uit Amsterdam, hij kende Vaassen niet van De Leest, daar had hij nog nooit van gehoord. Hij was voor een andere speciale reden naar Vaassen gekomen. Wat hebben wij hier in Vaassen dan nog meer…
Veluwse Bron? Kerstmarkt? Nee, dat was het niet.

Hij was hier bij mevrouw Schwankhaus geweest, de notaris hier in Vaassen. De notaris in Amsterdam was een paar honderd euro duurder!

Dat is toch mooi om te weten: van het geld dat je bespaart op de notariskosten in Amsterdam kan je in Vaassen heerlijk uit eten en daarna overnachten in onze Bed and Breakfast.

Het lijkt mij een hele goede reden om naar Vaassen te komen.

 

Nieuwe gasten voor restaurant De Leest.

Het is dinsdagavond, nieuwe gasten voor restaurant de Leest komen bij mij overnachten. Ze hadden al een hele tijd geleden gereserveerd en hoorden maandag op de radio dat restaurant De Leest de derde Michelinster had gekregen. Bij ons vandaan is het niet ver lopen naar restaurant de leest, behalve als je op hoge hakken loopt, dan is het opeens een heel eind. Ik pak mijn auto en breng mijn gasten naar het restaurant. Voor het eerst parkeer ik mijn auto bij de voordeur van het kersverse driesterrenrestaurant.

Elke week verschijnt er een nieuwe blog op mijn site. Tot volgende week!

Hartelijke groet,
Elly Polman.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.