Het paleispark, het geheim van Paleis Het Loo
Over het algemeen kent iedereen Paleis Het Loo in Apeldoorn, het enige échte Oranje-museum. Het museum trekt elk jaar vele duizenden bezoekers. Veel mensen zijn diep onder de indruk van het paleis en de geweldige tuinen. De tuinen zijn écht indrukwekkend.
Maar er is nog meer…
Wat veel mensen niet weten
Minder mensen weten dat er achter Paleis Het Loo een prachtig Paleispark ligt. Vroeger brachten de Oranjes een groot deel van hun vrije tijd door in dit park.
Het Paleispark is open voor publiek! Als je een wandeling door het Paleispark maakt, krijg je het gevoel dat je stiekem een kijkje mag nemen in het leven van de Oranjes. Super leuk om te doen. Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld de Willemstempel, aan één kant open én voorzien van een tafel en zitbanken. Ontdek het buitenleven van de Oranjes. Omdat het park zo groot is, heb je het gevoel dat er maar weinig mensen in het park zijn. Het Paleispark is maar liefst 650 hectare groot.
5 wandelroutes, iets voor jou?
Maak een wandeling door het Paleispark. Download hier de wandelkaart. Je kunt gewoon de paaltjes volgen:
- Wandelroute geel: 2 km
- Wandelroute blauw: 5 km
- Wandelroute rood: 7 km
- Wandelroute grijs: 8 km
- Wandelroute wit: 13,5 km
Er is ook een rolstoelroute. Je kunt kiezen tussen 3,8 / 5,5 of 7 km.
De tuin rond het Oude Loo met de beeldenvijver is alléén in april en mei geopend voor publiek (nr. 13 en 15 op de kaart). Lees hier meer over Wandelen bij Slot Het Oude Loo.
Leuk om te weten…
Paardenkerkhof
Een bijzonder plek in het Paleispark is het Paardenkerkhof. Niet alleen de paarden van de koninklijke familie liggen hier begraven, maar ook de huisdieren. Je vindt het paardenkerkhof op de wandelkaart bij nummer 5.
Koninklijke koelkast | De IJskelder
In de 18e eeuw had nog niemand een koelkast, als je iets koel wilde houden deed je dat met ijs. In de winter zaagde men ijsblokken uit de vijvers. De ijsblokken werden naar deze ijskelder gebracht.
Om er voor te zorgen dat de ijsblokken makkelijk uit elkaar gehaald konden worden, werden de ijsblokken op balken gelegd. Tussen de ijsblokken deden ze zaagsel, zo plakten de ijsblokken niet aan elkaar vast.
De ijskelder werd geïsoleerd met aarde en schaduwrijke bomen. De kelder lijkt klein, maar is 8 meter hoog en 7 meter lang. Je vindt de kelder op de wandelkaart bij nummer 1.
Het Wilhelminadal
Koningin Wilhelmina was dol op schilderen, ze schilderde heel graag de natuur. Regelmatig ging ze met haar schilderwagen naar deze bijzondere plek in het Paleispark. Je vindt het Wilhelminadal op de wandelkaart bij nummer 12.
Margo says
Mogen honden in het Paleispark?
Anneke de Vries-Roeleveld says
Is het mogelijk om een wandelkaart te kopen bij de ingang van het park .
Elly Polman says
Dag Anneke,
Je kunt die kaart online bestellen voor € 6,50 incl. Verzendkosten.
Zie: https://www.kroondomeinhetloo.nl/bezoekersinfo/plattegronden-brochures/
Katja says
Is het wandelen van de routes op dit moment wel mogelijk? Of zijn er alleen wandelingen binnen de poort.
Elly Polman says
Dag Katja,
Ja, het paleispark achter Paleis het Loo is gewoon geopend. Veel plezier met wandelen.
Groet, Elly.
Vos Hermien says
Mag je ook met aangelijnde wandelen
Feikje Duhoux says
Hoe kom ik aan een kaart van de vijf wandelroutes?
Elly Polman says
Dag Feikje,
Die kan je uitprinten. Zie: https://www.kroondomeinhetloo.nl/media/1411/wandelkaart-houtvesterij-oktober-2017.pdf