7

Het paleispark, het geheim van Paleis Het Loo 

Over het algemeen kent iedereen Paleis Het Loo in Apeldoorn, het enige échte Oranje-museum. Het museum trekt elk jaar vele duizenden bezoekers. Veel mensen zijn diep onder de indruk van het paleis en de geweldige tuinen. De tuinen zijn écht indrukwekkend.

Maar er is nog meer…

Het Paleispark Paleis het Loo

 

Wat veel mensen niet weten

Minder mensen weten dat er achter Paleis Het Loo een prachtig Paleispark ligt. Vroeger brachten de Oranjes een groot deel van hun vrije tijd door in dit park.

Het Paleispark is open voor publiek!  Als je een wandeling door het Paleispark maakt, krijg je het gevoel dat je stiekem een kijkje mag nemen in het leven van de Oranjes. Super leuk om te doen. Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld de Willemstempel, aan één kant open én voorzien van een tafel en zitbanken. Ontdek het buitenleven van de Oranjes. Omdat het park zo groot is, heb je het gevoel dat er maar weinig mensen in het park zijn. Het Paleispark is maar liefst 650 hectare groot.Het Paleispark bij Paleis Het Loo

 

5 wandelroutes, iets voor jou?

Maak een wandeling door het Paleispark. Download hier de wandelkaart. Je kunt gewoon de paaltjes volgen:

 • Wandelroute geel: 2 km
 • Wandelroute blauw: 5 km
 • Wandelroute rood: 7 km
 • Wandelroute grijs: 8 km
 • Wandelroute wit: 13,5 km

Het Paleispark, Paleis het Loo Er is ook een rolstoelroute. Je kunt kiezen tussen 3,8 / 5,5 of 7 km.

De tuin rond het Oude Loo met de beeldenvijver is alléén in april en mei geopend voor publiek (nr. 13 en 15 op de kaart).  Lees hier meer over Wandelen bij Slot Het Oude Loo.

 

Leuk om te weten…

Paardenkerkhof 

Het Paleispark

Een bijzonder plek in het Paleispark is het Paardenkerkhof. Niet alleen de paarden van de koninklijke familie liggen hier begraven, maar ook de huisdieren. Je vindt het paardenkerkhof op de wandelkaart bij nummer 5.

 

Koninklijke koelkast | De IJskelderPaleispark Paleis het Loo

In de 18e eeuw had nog niemand een koelkast, als je iets koel wilde houden deed je dat met ijs. In de winter zaagde men ijsblokken uit de vijvers. De ijsblokken werden naar deze ijskelder gebracht.

Om er voor te zorgen dat de ijsblokken makkelijk uit elkaar gehaald konden worden, werden de ijsblokken op balken gelegd. Tussen de ijsblokken deden ze zaagsel, zo plakten de ijsblokken niet aan elkaar vast.

De ijskelder werd geïsoleerd met aarde en schaduwrijke bomen. De kelder lijkt klein, maar is 8 meter hoog en 7 meter lang. Je vindt de kelder op de wandelkaart bij nummer 1.

 

Het WilhelminadalHet Paleispark bij Paleis het Loo

Schilderwagen Wilhelmina PaleisparkKoningin Wilhelmina was dol op schilderen, ze schilderde heel graag de natuur. Regelmatig ging ze met haar schilderwagen naar  deze bijzondere plek in het Paleispark. Je vindt het Wilhelminadal op de wandelkaart bij nummer 12.

Ze schilderde ook vaak buiten het Paleispark, dan ging ze het Kroondomein in. Midden in het bos staat nog steeds het schilderhutje van Koningin Wilhelmina.

Voor mensen die bij mij komen overnachten heb ik een speciale wandelroute gemaakt van 7 kilometer. De wandelroute komt langs het hutje waar koningin Wilhelmina in haar jonge jaren zat te schilderen én langs ‘De Kathedraal’, een kunstwerk dat koningin Beatrix aan het Kroondomein schonk.

 

Overnachten op de Veluwe?

Speciale aanbieding voor wandelaars

Midweek wandelen € 105,- p.p.

 • 4 x overnachting in een nonnenkamer.
 • 4 x uitgebreid ontbijt.
 • 4 x lunchpakket (t.w.v.€ 4,50)
 • Koffie en thee gratis.
 • Gratis WiFi.
 • Zelf koken is mogelijk, je kunt gebruik maken van onze keuken.
 • Gebruik eigen consumpties / versnaperingen toegestaan.
 • Lekkere grote kloostertuin om na de wandeling even te relaxen.
 • Restaurants en winkels op loopafstand.

 

Wandelroute Vaassen

 

Schildervakantie 2020

 

Paleispark Het Loo

Voor vragen kan je me altijd bellen, mailen of een berichtje sturen via WhatsApp.

7 reacties

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.