8

De Veluwe, op de Werelderfgoedlijst?

Nederland heeft tien door UNESCO erkende Werelderfgoederen, alléén de allerfraaiste hoogtepunten uit de geschiedenis van de mensheid en de natuur mogen de titel UNESCO-Werelderfgoed dragen. Ons buurland Duitsland heeft 39 Werelderfgoederen. Er is ook een rode lijst, daar staan de monumenten op die gevaar lopen. De Dom in Keulen staat daar bijvoorbeeld op. De Dom staat op de rode lijst omdat de hoogbouw in de stad het uitzicht op de dom bedreigt.

Kijk, hier zijn we trots op. Werelderfgoed in Nederland:

De Veluwe, op de Werelderfgoedlijst?


De Veluwe, op de Werelderfgoedlijst?

De Veluwe, op de Werelderfgoedlijst?

De drie grootste natuurorganisaties, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Mileufederatie, vinden dat de Veluwe op de werelderfgoedlijst moet komen. Ze vinden dat de Veluwe meer is dan een bijzonder natuurgebied, om de volgende redenen:

 • In de bossen is de vorming van de aarde tot 150.000 jaar geleden zichtbaar.
 • Er zijn sporen van menselijke bewoning vanaf de prehistorie.
 • Plaatsing op de Werelderfgoedlijst geeft de Veluwe meer internationale allure.
 • Op de Veluwe zijn grafheuvels, celtic fields en vele historische huizen en landgoederen te vinden.
 • De Veluwe vertelt het verhaal van een omvangrijke middeleeuwse ijzerindustrie.

 

Nationaal Park De Hoge Veluwe wil níet op de Werelderfgoedlijst.

De directie van De Hoge Veluwe en enkele anderen denken dat er geen schijn van kans is dat de Veluwe op de Werelderfgoedlijst zal komen te staan. “De Veluwe is niet het grootste natuurgebied van Europa, maar een stuk land dat grotendeels druk bevolkt is en dat wordt doorkruist door wegen en spoorwegen”.

Wat denk jij?

De Veluwe, op de Werelderfgoedlijst?Zelf lijkt het me helemaal geweldig als de Veluwe op de Werelderfgoedlijst zou komen te staan.

Er is hier zo ontzettend veel te zien in de omgeving. Ook voor de gasten die in mijn Bed & Breakfast of Groepsaccommodatie komen overnachten lijkt het me erg leuk.

 

 

Wat vind jij? Denk je dat de Veluwe óóit op de Werelderfgoedlijst zal komen te staan? Laat het hieronder even weten, ik ben heel benieuwd naar jullie reacties.

Hartelijke groet, Elly Polman.

8 reacties

 • Connie van Drecht 31 mei 2015 at 20:10

  Nederland heeft best veel mooie gebieden en overal ziet de natuur er weer een beetje anders uit. Maar geen enkele streek is zo mooi als de Veluwe. Niet (alleen) de Hoge Veluwe, maar de hele Veluwe.
  Je kunt hier fantastisch fietsen, wandelen, paardrijden, enz. We hebben een uitgebreide en gezonde fauna en flora. Het is gewoon een weldaad om op de Veluwe te vertoeven. Dus de Veluwe hoort zeker op de werelderfgoedlijst.

  Beantwoorden

  • Elly Polman 1 juni 2015 at 08:31

   Ja, inderdaad Connie. De héle Veluwe, veel mensen zijn nog nooit op de noord Veluwe geweest. Zo ontzettend veel mooie plekjes om te ontdekken. Bijvoorbeeld het verscholen dorp in Vierhouten of de grafheuvels bij de gortelse hei. Dank voor je leuke reactie!

   Beantwoorden

 • Jan Visser 31 mei 2015 at 23:23

  Als ik het even zo bekijk dan vind ik dat het zeker een plek op die lijst verdient. Hoewel moeten we dan gelijk staan als Amsterdam? Maar gezien de history en zeker het dialect en alle oude beroepen die hier hebben afgespeeld. En dan het landschap dat sommige mensen zo mooi op de plaat vast leggen dan ja kun je er niet omheen.

  Beantwoorden

  • Elly Polman 1 juni 2015 at 08:26

   De Veluwe is inderdaad niet te vergelijken met Amsterdam, heel anders. Maar als ik dan dat kaartje van Nederland bekijk, vind ik ook dat je er niet om heen kunt. De Veluwe heeft zo ontzettend veel bijzondere plekken, veel mensen weten dat niet. Dank voor je reactie Jan.

   Beantwoorden

 • Joop Koetsier 1 juni 2015 at 10:47

  De Veluwe, een uiterst uniek natuurgebied gelegen in het centrum van Nederland, behoort te worden opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
  De Veluwe niet het grootste, maar in de beperkte omvang wellicht het meest gevarieerde natuurgebied van Europa met een zeer rijke historie. Een natuurgebied ingeklemd tussen de rivier IJssel aan de oost en noord zijde; de randmeren van de de voormalige Zuiderzee in het westen en de Rijn aan de zuid zijde. Heel mooi en opmerkelijk is het hoogte verschil tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de Rijn.
  Op meerdere plaatsen zijn heuvelruggen eeuwen geleden ontstaan door opstuwende ijskappen tijdens de ijstijd.
  Grote heidevelden op het noordelijk deel van de Veluwe zorgden op meerdere plaatsen voor grote levendige schapenmarkten. Grote heidevelden in de omgeving van Heerde herbergen nog steeds een grote natuurlijke schapenkudde.
  Ook op tal van andere plaatsen zijn grote heidevelden met een uitbundige bloesem in najaar.
  Naast de heidevelden kent de Veluwe prachtige bossen met vele zeer oude bomen.
  In de gemeente Epe vinden we ongeveer 150 grafheuvels waar bewoners uit een prehistorische periode van 5300 tot 2000 voor Chr. een laatste rustplaats vonden. In het gebied tussen Niersen en Epe zijn ongeveer 50 grafheuvels in een tamelijke rechte lijn om zo een niet meer bestaande route te markeren tussen beide plaatsen. In 1970 kregen de grafheuvels officieel de status van archeologisch monument.
  Met name in de omgeving van Niersen zijn in de 16e en 17e eeuw in een betrekkelijk klein gebied zeer vele waterbronnen opgegraven, zogenaamde sprengenkoppen, die elders papier- en koperindustrie en wasserijen tot grote hoogte brachten.
  Ook op andere plaatsen op de Veluwe werd voor industriële activiteiten veelal gebruik gemaakt van waterkracht.
  Een groot deel van de Noord en Midden Veluwe wordt beheerd door het Kroondomein ’t Loo. Een uiterst zeldzaam en afwisselend natuurgebied met een rijke flora en fauna.
  Vele goed aangelegde fietspaden doorkruisen het landschap langs vele zeldzame natuurgebieden.
  In de omgeving van het prachtige Hoog Soeren vinden we het imposante gebouw Radio Kootwijk. Zo zijn er op de Veluwe nog meer prachtige gebouwen die bewaard dienen te blijven, zoals Paleis ’t Loo, Het Oude Loo, Het Kroller Muller museum, Kasteel De Cannenburgh, Het Aardhuis met het daarbij behorende Wildpark.
  Het merendeel van de bevolking van de Veluwe woont en werkt in een groot aantal dorpen en steden gelegen rondom de gehele Veluwe. Maar midden op de Veluwe bestaan ook een aantal dorpen en buurtschappen, zoals Hoenderloo, Otterloo, Voorthuizen, Uddel, Garderen, Drie, Leuvenum, Elspeet, Vierhouten, Gortel en Niersen.
  Het landschap herbergt op meerdere plaatsen agrarische enclaves met een uitzonderlijk historische waarde.
  Kortom, een relatief klein en uiterst waardevol natuurgebied zoals de Veluwe is in haar omvang en cultuurhistorische waarde uniek in Europa. Dit dient behouden te blijven en daarom geplaatst te worden op de Werelderfgoedlijst.

  Beantwoorden

 • Hanneke Brandsma 2 juni 2015 at 23:58

  Ja, lijkt mij top!
  Om het beter te kunnen beschermen.
  Ik heb een klein vakantiehuisje voor de familie, en voor ons in Bad Hoophuizen gekocht samen met onze zoon, en sindsdien ben ik verliefd geworden op de Veluwe!
  Echt prachtig!
  Mijn man geniet ook, als ‘waterschapper’ bij ‘Vallei en Veluwe’ heeft hij gezorgd voor schoon water in het Veluwemeer, en in de beken.
  Wij fietsen sinds de koop van ons huisje heel wat af op onze Koga’s, en zijn helemaal gek op allerlei sprengen en mooie beken.
  En ik vooral op het wild.
  Al superveel foto’s genomen sinds maart vorig jaar.

  Beantwoorden

  • Elly Polman 3 juni 2015 at 15:46

   Wat leuk, dat is in Hulshorst. Dat klinkt mooi, ‘verliefd geworden op de Veluwe’. Zelf woon ik al mijn hele leven op de Veluwe, maar de laatste tijd besef ik me steeds meer hoe bijzonder deze omgeving eigenlijk is.

   Hopelijk komt de Veluwe snel op de Werelderfgoedlijst te staan. Dank voor je reactie Hanneke. Gr. Elly.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.