De kunstcollectie van Dirk Scheringa. Geplaatst op 11 oktober 2015

2

De Kunstcollectie van Dirk Scheringa is weer te zien

De kunstcollectie van Dirk ScheringaJullie kennen hem vast wel, Dirk Scheringa. Oprichter van de DSB-bank, voormalig eigenaar van de voetbalclub AZ en kunstverzamelaar.

Ooit begonnen bij de rijkspolitie en wát hij ook doet, alles loopt op rolletjes. Het kan niet op, hij verzamelt kunst en naast zijn enthousiasme voor het voetbal, sponsort hij met zijn bank ook nog heel veel schaatsers.

Alles gaat goed, totdat de DSB-bank op 19 oktober 2009 failliet verklaard wordt. Vanaf dat moment gaat het mis…

 

Het Museum | De kunstcollectie van Dirk Scheringa

 

Ruim 20 jaar lang verzamelt Dirk Scheringa, samen met zijn vrouw Baukje Scheringa-de Vries, kunst. Ze verzamelen ‘magische realisme’ en ‘realisme’ dat door deskundige medewerkers bij elkaar gebracht wordt. De kunstcollectie van Dirk Scheringa

Dirk en Baukje Scheringa willen de kunstverzameling niet voor zichzelf houden, daarom openen ze in 1997 het ‘Scheringa Museum voor Realisme’. In dit museum zijn zo’n 1000 schilderijen te zien. Alle schilderijen die hier hangen zijn gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Een bijzondere collectie én uniek in Nederland.

 

De kunstcollectie van Dirk Scheringa in gevaar

Op 17 november 2009 gaat het Scheringa Museum voor Realisme failliet. Paniek, want de kunstcollectie dreigt uit elkaar te vallen. Het mooie van deze collectie is juist de onderlinge verbinding van deze kunstwerken, dát maakt deze kunstcollectie zo uniek.

Wat is er gebeurd, waarom heeft Dirk Scheringa dit zo ver laten komen?
In 2004, in de tijd dat alles nog goed gaat, besluiten Dirk en Baukje Scheringa om een nieuw museum te laten bouwen. Mooi, groot en met veel ruimte. Terwijl het Scheringa Museum voor Realisme nog in de voormalige huishoudschool in Spanbroek zit, worden er plannen gemaakt voor de bouw van een prachtig nieuw museum in Opmeer. Kijk, zo moet het er uiteindelijk uit komen te zien:

De kunstcollectie van Dirk Scheringa

Maar dat gaat fout.

Om dit te kunnen realiseren nemen Dirk en Baukje Scheringa een hypotheek van 32 miljoen euro bij de ABN-Amro bank. Ze gebruiken de collectie schilderijen als onderpand, dat is gevaarlijk.

De kunstcollectie van Dirk ScheringaDat blijkt later. Door het faillissement van DSB Beheer kan de aflossing van de hypotheek op het nieuwe pand in Opmeer niet meer betaald worden.

Wat ze bij het afsluiten van de hypotheek natuurlijk nooit verwacht hadden, gebeurt toch. ABN-Amro legt beslag op de kunstcollectie van Dirk Scheringa.

Het museumpersoneel staat huilend te kijken hoe de verhuizers de kunstwerken inpakken. Het Scheringa Museum blijft nog even open en gratis toegankelijk. Kunstliefhebbers maken van de gelegenheid gebruik om steunbetuigingen voor de fam. Scheringa op de muren te zetten.

Dirk en Baukje Scheringa hopen dat de collectie in zijn geheel geveild gaat worden, de schilderijen sámen maken deze collectie zo uniek. Helaas valt de collectie toch uit elkaar. De werken van de buitenlandse kunstenaars worden geveild. Gelukkig blijven de werken van de Nederlandse kunstenaars wél bij elkaar.

Geweldig, de kunstcollectie van Dirk Scheringa is weer te zien

 

De kunstcollectie van Dirk Scheringa

In 2012 koopt Hans Melchers, rijk geworden in de chemie, de voormalige Scheringa-collectie. De werken van de Nederlandse kunstenaars zijn gelukkig bij elkaar gebleven en zijn nu te zien in Museum More. More staat voor Moderne Realisme.

Wil jij deze mooie kunstcollectie ook zien?

 

de kunstcollectie van Dirk ScheringaKom dan bij ons overnachten en breng een bezoek aan Museum More. Museum More ligt in het Gelderse dorp Gorssel, ongeveer 20 minuten rijden bij ons vandaan.

Dit is het adres: Museum More, Hoofdstraat 28, 7213 CW Gorssel.
Kijk voor meer informatie over mijn B&B bij: Bed & Breakfast.

 

 

Vakantietip:

Midweek Veluwe € 97,50 p.p. incl. ontbijt

Klik hier voor midweek wandelen op deVeluwe € 97,50 p.p.
Klik hier voor midweek fietsen op de Veluwe € 97,50 p.p.

Overnachten in mijn Bed & Breakfast kan al vanaf € 34,50 p.p. incl. ontbijt. Voor meer informatie kan je mij altijd bellen of mailen. Mijn telefoonnummer is: 0578-577010 / e-mail: info@viaquidam.nl

Elke zondag verschijnt er een nieuwe blog op mijn website. Tot volgende week!
Hartelijke groet, Elly Polman.

2 reacties

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.