Kunstwerk Kroondomein: De Kathedraal. Geplaatst op 3 augustus 2014

0

Kunstwerk Kroondomein: De Kathedraal

Kijk, daar sta ik dan, bij een kunstwerk in het Kroondomein, veertig boomstronken van brons gemaakt door beeldend kunstenaar Marinus Boezem. Koningin Beatrix  schonk dit kunstwerk in augustus 1999 aan Kroondomein Het Loo. Kunstwerk Kroondomein

Hoe kwam koningin Beatrix op het idee om Marinus Boezem hier een kunstwerk te laten maken?

Koningin Beatrix was diep onder de indruk van het kunstwerk dat Marinus Boezem in Almere had gemaakt, “De Groene Kathedraal”. In 1987 plantte beeldend kunstenaar Marinus Boezem 178 populieren in Almere. Hij pootte ze volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims (1211-1290). De Groene Kathedraal symboliseert het verlangen om op te stijgen naar het goddelijke en het aardse achter zich te laten.

Hoewel De Groene Kathedraal geen religieuze functie vervult en het geen centrale plek inneemt in het centrum van de stad Almere, is de kathedraal van Boezem wel onderdeel van het culturele leven. Regelmatig worden er trouwceremonies en spontane muziekoptredens georganiseerd, in de zomer is het een geliefde plek om te picknicken (zie foto). Kunstwerk KroondomeinKoningin Beatrix was erg onder de indruk van dit kunstwerk. Daarom gaf ze, toen ze 60 werd, Marinus Boezem de opdracht om een kunstwerk in het Kroondomein te maken. Op deze manier wilde ze haar verbondenheid met het Kroondomein tonen.

Kunstwerk Kroondomein: De Kathedraal.
Ook bij dit kunstwerk gebruikt kunstenaar Marinus Boezem de kathedraal van Reims. Veertig bronzen boomstronken schetsen de plattegrond van de zuilenrijen van de kathedraal in Reims, op een bosterrein van 125 bij 35 meter. De bovenkanten zijn gepolijst, dit weerspiegelt de natuur. Kunstwerk KroondomeinOok de gotische kathedraal in Reims werd door haar harmonieuze bouw gezien als de spiegel van de natuur.

 

Waar staat het kunstwerk?

Omdat het kunstwerk midden in het Kroondomein staat is het lastig te vinden. Het kunstwerk is alleen te voet of op de fiets bereikbaar, autoverkeer is in dit gebied niet toegestaan. Kom overnachten in onze Bed & Breakfast of organiseer een weekend met vrienden of familie in onze groepsaccommodatie. Als jullie hier zijn kan ik jullie precies uitleggen waar het is. Je kunt er hier vandaan op de fiets naar toe, lopen kan ook, dan kan je het best het eerste stukje met de auto gaan.

Koningin Beatrix en prinses Juliana konden met de opening van het kunstwerk ook niet met de auto. Zie foto.Kunstwerk Kroondomein.

Wandelroute van 7 kilometer

Speciaal voor mijn gasten heb ik een wandelroute uitgezet van 7 km. Deze wandelroute komt langs het kunstwerk ‘De Kathedraal’ en langs Het hutje waar koningin Wilhelmina in haar jonge jaren zat te schilderen.

Er zijn ook fietsroutes die hier langskomen.

 

Aanbieding:

Midweek wandelen of fietsten € 97,50 p.p.

Aanbiedingen en ArrangementenFietsarrangement Veluwe

Elke zondag verschijnt er een nieuw blog op mijn site.

Tot volgende week!

Hartelijke groet, Elly.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.